Vanaf morgen speelt HER, de nieuwste prent van de Amerikaanse regisseur Spike Jonze in de Belgische zalen. De film, met Joaquin Phoenix, Rooney Mara, Amy Adams en de stem van Scarlett Johansson, gaat over liefde in de nabije toekomst en is ongetwijfeld één van de betere werken die je dit jaar op het witte doek kan zien (verwacht onze recensie morgen). Jonze begon zijn carrière in de skateboardwereld, als oprichter van het magazine “Dirt”. Niet lang nadat hij de camera ontdekte, was hij verantwoordelijk voor enkele revolutionaire skatefilms als VIDEO DAYS en YEAH RIGHT! Hij schoot in de jaren ’90 ook talloze bekende videoclips voor groepen als Beastie Boys, Björk en Fatboy Slim, alvorens zijn weg naar het grote witte doek te vinden.

Originaliteit staat altijd op de eerste plek bij de 44-jarige Jonze, en dat is bij HER niet anders. Hij won er vorige maand zijn eerste Oscar mee, voor beste originele scenario. HER is slechts zijn vierde langspeler, maar de man neemt zijn tijd en maakt er dan ook telkens een meesterwerk van. Een overzicht:

 

BEING JOHN MALKOVICH (1999)

Het debuut van zowel Spike Jonze als scenarist Charlie Kaufman. De combinatie van hun unieke visie zorgde voor een ongeziene mix van humor, drama en hersenpijnigende vreemdheid. John Cusack speelt een aan lager wal geraakte poppenspeler die een portaal vindt naar het hoofd van acteur John Malkovich (die een fictieve versie van zichzelf speelt). Letterlijk… Zowel Jonze als Kaufman kregen een oscarnominatie. Verder zien we ook Cameron Diaz, Charlie Sheen en Catherine Keener aan het werk.  Na 15 jaar blijft dit één van de meest originele films ooit gemaakt.

 

ADAPTATION (2002)

In 2002 sloegen Jonze en Kaufman de handen opnieuw in mekaar voor een autobiografische metafilm rond schrijver Kaufman zelf. Nicolas Cage vertolkt de scenarist op heerlijke wijze en kreeg er zelfs een oscarnominatie voor. In deze prent kampt een schizofrene Kaufman (Cage) met een writer’s block tijdens het adapteren van het boek ‘The Orchid Thief’ naar het scherm, waarna hij op aanraden van een screenwriter-guru wat spanning in het scenario verwerkt. Voor hij het weet duikt Kaufman zelf op in zijn verhaal en komt hij van de ene gevaarlijke situaties in de andere terecht. Naast Cage zijn er ook rollen weggelegd voor Meryl Streep, Chris Cooper en Tilda Swinton. Na BEING JOHN MALKOVICH was dit de bevestiging van het unieke talent dat Jonze en Kaufman bezitten. Dat ontging ook de kiezers van de Oscars niet en Kaufman werd beloond met een gouden beeldje. Jonze zou nog 12 jaar moeten wachten vooraleer hij dezelfde eer kreeg.

 

WHERE THE WILD THINGS ARE (2009)

De terugkeer van Jonze gebeurde in 2009, deze maal werkende vanuit een zelfgeschreven scenario. WHERE THE WILD THINGS ARE gaat een andere richting uit dan het materiaal dat hij met Kaufman schreef, maar dat maakt het resultaat niet minder origineel. Deze prent is gebaseerd op het gelijknamig kinderboek van Maurice Sendak en volgt de avonturen van de jonge Max, die na een huiselijke ruzie wegvlucht en terechtkomt in een imaginaire wereld vol monsterlijke figuren. Onder andere James Gandolfini, Forest Whitacker, Paul Dano, Catherine O’Hara en Chris Cooper verzordgen de stemmen van deze “wilde beesten”. De meningen over WHERE THE WILD THINGS ARE zijn eerder verdeeld, al blijft het duidelijk dat Jonze een unieke stem is binnen het al te monotone, hedendaagse filmlandschap.