one-flew-over-the-cuckoos-nest-scene

Er is geen introductie nodig voor deze film. ONE FLEW OVER THE CUCKOO’S NEST van Milos Forman is een cinematisch meesterwerk, wie hem nog nooit zag weet wat doen vanavond. Jack Nicholson levert een carrièrebepalende acteerprestatie af en de rest van de cast moet niet onderdoen. Louise Fletcher is angstaanjagend als Nurse Ratched en tussen de cuckoo’s vinden we een jonge Danny DeVito, Christopher Lloyd, Brad Dourif en de in 2003 overleden Sydney Lassick. Het zijn die laatsten die in onderstaande scène de show stelen. 

Nicholson’s personage, de kwajongen Mack, doet zich voor als een mentaal ziek persoon en laat zich interneren om aan een nieuwe gevangenisstraf te ontsnappen. In de instelling bokst hij op tegen Nurse Ratched, die met ijzeren hand over haar afdeling regeert. Mack vindt haar manier van samenleven maar niets en verzet zich. Beetje bij beetje krijgt hij de andere patiënten achter zich. Met hem als leiderfiguur zouden ze samen wel eens voor een revolutie kunnen zorgen binnen het instituut. In deze scène loopt de groepstherapie in het honderd nadat Mack zijn medepatiënten heeft aangespoord het meer voor zichzelf op te nemen. Cheswick (Lassick) neemt dat iets té serieus en eist zijn sigaretten op.

De film zit vol monumentale scènes, maar deze is één van de grappigste. De manier waarop Mack realiseert dat hij iets serieus in gang heeft gezet en zelf ingrijpt. Hoe Nurse Ratched beseft dat ze stilaan de controle verliest en hoe Cheswick compleet over de rooie gaat terwijl de overige patiënten gezellig meedoen omdat ze zien dat het kan. Briljant.

ONE FLEW OVER THE CUCKOO’S NEST werd bekroond met de 5 belangrijkste Oscars: beste film, beste regie (Forman), beste mannelijke én vrouwelijke hoofdrol (Nicholson en Fletcher) en beste geadapteerde screenplay (Lawrence Hauben en Bo Goldman).

Aanschouw dit hilarische stukje filmgeschiedenis onderaan: