Nicolas Winding Refns ultrageweldadige, neo-noir art house film DRIVE uit 2011 is een recent meesterwerkje dat zich liet inspireren door films uit de jaren ’70 en ’80. Van Ryan Goslings zwijgzame hoofdpersonage (net als Clint Eastwoods ‘the Man With No Name’, een personage uit de westerns van Sergio Leone) tot de tandenstoker die constant uit zijn mond bengelt (zoals Stallones COBRA uit ’86), dit is een hedendaagse homage aan geweldfilms van weleer. Uiteraard moest ook de soundtrack in het plaatje passen. Refn wou oorspronkelijk enkel muziek van Johnny Jewel van de band Desire and The Chromatics gebruiken. Hoewel beiden een nummer in de film hebben zitten, had de studio andere plannen.

Cliff Martinez werd erbij gehaald en die voorzag enkele dromerige electropop nummers, waar Refn best mee kon leven. Het gebruik van vintage keyboards staat centraal in deze soundtrack. Het was volgens Martinez de bedoeling iets abstract te creëeren zodat de kijker aan de hand van de muziek de gedachten van de Driver kon lezen.

Terwijl Refn door Johnny Jewels catalogus bladerde viel zijn oog ook op het nummer “A Real Hero”, van College en Electric Youth. Het is te horen tijdens het sleutelpunt van de film en is bij deze onze soundtrack van de dag.

Beluister A Real Hero onderaan: