Midnight Express movie image

Dankzij Daft Punk kreeg disco-legende Giorgio Moroder er onlangs een pak nieuwe fans bij. Het nummer “Giorgio by Moroder” van DP’s recentste plaat ‘Random Access Memories’ is dan ook een schitterend eerbetoon aan de Italiaanse synth-pionier.

Moroder’s eerste filmsoundtrack was die voor MIDNIGHT EXPRESS uit 1978. Deze prent van Alan Parker (EVITA, THE LIFE OF DAVID GALE) vertelt het waargebeurde verhaal over Billy Hayes (Brad Davis), een Amerikaanse student die in Turkije werd opgepakt voor drugssmokkel en de lokale gevangenis werd ingegooid. Aanvankelijk beloofden ze hem vrij te laten als hij zijn kompaan verklikte, maar wanneer hij het op een lopen zet en ze hem terugvinden krijgt hij prompt 4 jaar cel aan zijn been. Dit in de meest onleefbare omstandigheden. De film won twee Oscars, ééntje voor Beste Geadapteerde Scenario (door Oliver Stone) en ééntje voor Beste Muziek…

De soundtrack opent met “Chase”, een 8-minuten durend nummer dat later uitgroeide tot één van Moroder’s grootste hits. “Chase” bevat alle eigenschappen van de componist en swingt heen en weer tussen een melodische disco vibe en een hyptoniserende trance. Het begin van wat een imponerende carrière werd.