Nicolas Cage verkeert in topvorm als het titelpersonage van het broeierige drama Joe, dat vanaf woensdag in de Belgische zalen speelt. Voor Cage is het een welgekomen terugkeer naar succes, want in de nillies liep het met films als Bangkok Dangerous, Drive Angry, The Scorserer’s Apprentice en twee Ghost Riders al eens fout voor de acteur. Zelfs in het eerste deel van zijn carrière had hij – om het zacht uit te drukken – enkele hit and miss momenten, maar hij geeft nooit de indruk half werk te leveren en wanneer hij klikt met een bepaald personage, dan is Cage memorabel. Een overzicht van onze 10 favoriete Cage-rollen.

10. THE ROCK (1996, Michael Bay)

Wanneer een ex-generaal een aantal mensen gijzelt in Alcatraz en ermee dreigt om van daaruit chemische wapens op San Francisco los te laten, worden wapenexpert Cage en de enige die ooit van het eiland ontsnapte (Sean Connery) ingezet om de Navy SEALS bij staan tijdens de reddingsoperatie.

Een ongelooflijk entertainende prent met memorabele dialogen en personages, intense en natuurlijk ogende actiescènes en een krachtige soundtrack van Hans Zimmer. Eén van de beste actiefilms van de jaren 90, met een perfect gecaste Cage als hoogtepunt.

9. FACE/OFF (1998, John Woo)

The Rock was goed, maar Face/Off was nog net iets beter. Een clever scenario en monumentale actiescènes van de hand van meester John Woo zetten deze in het lijstje van beste actiefilms aller tijden. Zowel Cage als tegenspeler John Travolta gaan tot het uiterste wanneer ze als FBI-agent en gewetenloze misdadiger elkaars identiteit aannemen via een gezichtstransplantatie. Cage is geweldig als de waanzinnige Caster Troy die na de operatie verandert in de veel stabielere Sean Archer.

8. THE WEATHER MAN (2005, Gore Verbinski)

Cage staat bekend om zijn over the top acteerwerk en regisseur Gore Verbinski deinst niet terug voor grootschalige films (Pirates of the Caribbean, The Lone Ranger). Beiden hielden zich op wonderlijke wijze in, in het sombere, droogkomische drama The Weather Man. Een sterke film met centraal een kwetsbare Cage.

7. MATCHSTICK MEN (2003, Ridley Scott)

Matchstick Men van Ridley Scott is een behoorlijk ondergewaardeerde prent. Zowel Cage als de immer uitstekende Sam Rockwell brengen deze film tot leven als respectievelijk een ervaren oplichter met allerlei fobieën en diens ambitieuze protété. Cage als neuroot levert enkele hilarische momenten op, zoals in bovenstaand filmpje te zien is.

6. BRINGING OUT THE DEAD (1999, Martin Scorsese)

Nog een donkerdere film die nooit echt de lof kreeg die hij verdiende. Bringing Out The Dead uit 1999 werd altijd wat beschouwd als een “minder belangrijk” werk van Martin Scorsese, maar dat wil niet zeggen dat het geen prima film is.

Cage speelt Frank Pierce, een eerstehulpverlener die een zware burnout doormaakt, niet kan slapen en begint te hallucineren. De film volgt hem en zijn verschillende collega’s gedurende drie nachten. Cage toont dat flirten met overacting geen slechte zaak hoeft te zijn.

5. BAD LIEUTENANT: PORT OF CALL NEW ORLEANS (2009, Werner Herzog)

Wanneer Werner Herzog een remake maakt van een film van Abel Ferrara en Nicolas Cage in de hoofdrol cast, weet je hoe laat het is. Bad Lieutenant is een soort greatest hits van alle hysterische Cage-momenten.

4. WILD AT HEART (1990, David Lynch)

Sailor Ripley is nog zo’n perfect personage om aan Cage te overhandigen. Dat zag ook David Lynch wanneer die hem castte voor de hoofrol naast Laura Dern in Wild At Heart. Al werd de Gouden Palm in Cannes in de wacht gesleept, een groot succes was de film niet. Nochtans staan krankzinnige personages als Sailor, Lula (Dern), Marietta (Diane Ladd) en Bobby Peru (Willem Dafoe) voor eeuwig in ons geheugen gegrift.

3. LEAVING LAS VEGAS (1995, Mike Figgis)

De film waarvoor Cage een Oscar mee naar huis nam. Zijn vertolking van scenarist Ben Sanderson, wiens drankgebruik zodanig geëscaleerd is dat hij zijn familie en werk verloor, is bijzonder pakkend. In deze prent trekt hij naar Las Vegas met het doel er zich dood te drinken. Een nieuwe vriendschap met een vrouw in Vegas (Elizabeth Shue) brengt hem echter tot nieuwe inzichten. Geen makkelijke kijkbeurt, maar ééntje die het waard is.

2. RAISING ARIZONA (1987, Coen Brothers)

In deze vroege film van de Coen Brothers speelt Cage een idiote crimineel die de kinderwens van zijn onvruchtbare vrouw inlost door de baby van een plaatstelijke miljonair te stelen. Hilariteit en hartverwarmende momenten wisselen zich af in Raising Arizona, een film die je keer op keer kan bekijken. Alweer een mooi voorbeeld van hoe Cage wegkomt met zijn over the top acteerwerk.

1. ADAPTATION (2002, Spike Jonze)

Adaptation is een ongelooflijk knap geschreven hersenspinsel van scenarist Charlie Kaufman (en geregisseerd door Spike Jonze), waarin Cage de voorgenoemde scenarist vertolkt en opzoek gaat naar een idee voor zijn nieuwe film, gebaseerd op het boek ‘The Orchid Thief’. Daarbij krijgt hij hulp van zijn fictieve tweelingsbroer Donald (eveneens gespeeld door Cage). De twee mogen dan wel een fysiek evenbeeld zijn, innerlijk verschillen ze dag en nacht. Charlie (Cage) besluit zichzelf en zijn broer als personages in zijn nieuw scenario te verwerken en dat zorgt voor hersenpijnigende situaties.

Cage is perfect als de hypernerveuze Charlie en de zelfzekere Donald. Hij kreeg voor zijn allerbeste vertolking(en) slechts een oscarnominatie.