Wat brengt het filmjaar 2016? Heel wat, zo blijkt. Wij verzamelden 111 films waar u dit jaar kan naar uitkijken, of om u net voor te behoeden. Sommigen halen 31 december mogelijk niet, zoals dat elk jaar het geval is, maar zo bent u ten minste op de hoogte van hun bestaan. Samengesteld door Daniel Plainview, Joris Luyckx, Astrid Vandenbroucke, Dimitri Sonck & Matthias De Coster.

1. THE REVENANT

Van? Alejandro González Iñárritu (21 Grams, Biutiful, Birdman)
Met? Leonardo DiCaprio, Tom Hardy, Domhnall Gleeson…
Waarom? Na een Oscar voor zowel beste regisseur als beste film te hebben gewonnen met Birdman, ligt de wereld aan regisseur Alejandro González Iñárritu‘s voeten. Samen met zijn gevierde cameraman/virtuoos Emmanuel Lubezki werd er in hun nieuwste collaboratie, The Revenant, deze keer niet geopteerd voor één lange shot, zoals in Birdman (weliswaar een truc, maar eentje die verdomd knap werd uitgevoerd), maar voor een chronologisch opnameprocess (hoogst ongebruikelijk) waarin enkel gefilmd werd in natuurlijk licht. Dit alles in de Canadese wildernis, bij vriestemperaturen. De film heet The Revenant en is mogelijk hét vaartuig dat hoofdrolspeler Leonardo DiCaprio eindelijk zijn eigen Oscar oplevert. Dit waargebeurd drama vertelt het verhaal van ontdekkingsreiziger Hugh Glass (DiCaprio) die door zijn vrienden voor dood werd achtergelaten in de vroege jaren 1900 en daarna op zoek gaat naar wraak. The Revenant oogt echter als veel meer dan een survivaldrama, en neemt onder andere de obsessieve mannelijke psyche onder de loep. Door de extreme moeilijkheidsgraad van het opnameproces werd er maar liefst 6 maanden gefilmd (een eeuwigheid dezer dagen).
Wanneer? 27 januari

4. THE NEON DEMON
neon-demon

Van? Nicolas Winding Refn (Drive, Bronson, Only God Forgives)
Met? Keanu Reeves, Elle Fanning, Jena Malone, Christina Hendricks
Waarom? Het Deense enfant terrible Nicolas Winding Refn (Drive, Valhalla Rising)startte afgelopen jaar de opnames van zijn horrorfilm The Neon Demon. Onder andere Elle Fanning, Keanu Reeves, Christina Hendricks, Jena Malone en Abbey Lee voeren de acteursrangen aan. Op details omtrent de plot bleef het lang stil, maar daar is alsnog verandering in gekomen. Mevrouw Refn, Liv Corfixen, die onlangs een documentaire over haar echtgenoot draaide, gaf aan dat hij voor zijn nieuwe film geïnspireerd raakte door het verhaal van Elisabeth Báthory, de seriemoordende gravin die in de zestiende eeuw geregeld in het bloed van jonge maagden zou gebaad hebben in de hoop eeuwig jong te blijven. Verder leiden we af dat het verhaal een mix wordt tussen de survivalklassieker Alive en de zwarte komedie Drop Dead Gorgeous. Voeg daar nog de info aan toe dat Refn volgens zijn vrouw “Christelijke films” aan het verzamelen is, en we hebben geen overtuiging meer nodig om er vanuit te gaan dat The Neon Demon een intrigerend filmpje wordt. Via What Culture kwamen we overigens te weten dat de plot rond vrouwelijke topmodellen draait die extreem ver gaan om hun schoonheid te bewaren. Voodoo en kannibalisme zouden tijdens hun verjongingskuur niet gemeden worden.
Wanneer? Onbekend

6. DEADPOOL

Van? Tim Miller (langspeeldebuut)
Met? Ryan Reynolds, Morena Baccarin, Gina Carano
Waarom? De Valentijnperiode zal dit jaar vooral beheerst worden door de release van Deadpool, een film uit het Marvelnest over een vuilgebekte antiheld, gespeeld door Ryan Reynolds. Alle koppeltjes daarheen, dus! Reynolds’ dromerige ogen en keiharde buikspieren worden opnieuw ingezet om zijn vorige superheldenpoging, The Green Lantern, te doen vergeten. Dat het hele project wordt overzien door een debutant (Tim Miller) geeft op zich weinig vertrouwen, maar met de trailer lijkt het alvast de goede richting op te gaan. Het scenario werd bovendien gepend door de mannen achter het amusante Zombieland en fans van Homeland zullen blij zijn te horen dat Morena Baccarin nu ook in blockbusters mee mag spelen.
Wanneer? 10 februari

8. THE WITCH

Van? Robert Eggers (langspeeldebuut)
Met? Anya Taylor-Joy, Ralph Ineson, Kate Dickie…
Waarom? Al een gezellige dag gehad vandaag? Laat ons daar verandering in brengen met de trailer voor The Witch. Deze sfeervol ogende horrorfilm deed het Sundance Festival vorig jaar op zijn grondvesten daveren en wordt volgens velen één van de akeligste films van de laatste jaren genoemd. We volgen een familie uit New England, zo’n 400 jaar geleden (voor de heksenprocessen in Salem), wiens pasgeboren baby op mysterieuze manier verdwijnt. Wat we vervolgens in de trailer te zien krijgen bevat bezeten kinderen, geiten die in onnatuurlijke posities staan en HOLY SHIT, WAT IS DAT! Kortom, dit is er eentje waar we bijzonder hevig naar uitkijken.
Wanneer? 26 februari in de VS, in België onbekend

10. STEVE JOBS

Van? Danny Boyle (Trainspotting, 127 Hours)
Met? Michael Fassbender, Kate Winslet, Seth Rogen, Jeff Daniels…
Waarom? De lang geteisterde, volgens sommigen zelfs bespookte Steve Jobs-biopic, die meer bekend volk zag komen en gaan dan welke andere film de laatste jaren, is alsnog ingeblikt met Danny Boyle aan het roer, Michael Fassbender in de hoofdrol en een uitstekende aanvullende cast, waaronder Seth Rogen, Kate Winslet en Jeff Daniels. Steve Jobs komt van de hand van Aaron Sorkin, de scenarist die het project samen met David Fincher dacht af te werken en hun succesverhaal van The Social Network te herhalen. Zo geschiedde het dus niet, maar dat neemt niet weg dat Boyle geen waardevolle vervanger is en dat deze eerste volwaardige trailer veelbelovend oogt. Steve Jobs wordt geen typische biopic, zoals die met Ashton Kutcher uit 2013, maar speelt zich af achter de schermen van drie iconische productlanceringen, eindigend met de onthulling van de iMac in 1998. Als dat enigszins saai klinkt, weet dan dat men dit ook van de plot van The Social Network dacht, en die draaide meer dan geweldig uit.
Wanneer? 3 februari

12. WARCRAFT

Van? Duncan Jones (Moon, Source Code)
Met? Dominic Cooper, Paula Patton, Ben Foster…
Waarom? Van alle epische 3D en CGI festijnen belooft Warcraft dit jaar de spectaculairste te worden. Voor films die op een videogame gebaseerd zijn, staan we doorgaans niet meteen te springen (later in deze lijst staat er overigens nog eentje), maar regisseur Duncan Jones heeft in het verleden al getoond een creatieve geest te zijn, dus colour us excited! De cast, met namen als Ben Foster en Paula Patton, klinkt eerder bescheiden, wat een indicatie kan zijn dat de filmstudio genoeg vertrouwen heeft in Jones om de wereldbekende titel alle eer aan te doen.
Wanneer? De zomerperiode

14. THE LIGHT BETWEEN OCEANS

-1

Van? Derek Cianfrance (The Place Beyond the Pines, Blue Valentine)
Met? Michael Fassbender, Alicia Vikander, Rachel Weisz…
Waarom? Na het hartverscheurende Blue Valentine (Ryan Gosling, Michelle Williams) en het zowaar nog dramatischere The Place Beyond The Pines (Ryan Gosling, Bradley Cooper) moet regisseur Derek Cianfrance ons niet meer overtuigen van zijn talent. De man weet hoe hij het publiek op een simpele manier bij de keel moet grijpen door realistische personages ten tonele te brengen die moeten strijden tegen negatieve gebeurtenissen die het leven nu eenmaal met zich meebrengt. In zijn nieuwste, The Light Between Oceans, spelen Michael Fassbender en Alicia Vikander een koppel dat in de jaren 30 een aangespoelde zeilboot aantreft met een dode man en een twee maand oude baby binnenin. Wanneer ze de baby opvoeden als hun eigen kind, brengt dat verwoestende gevolgen met zich mee.
Wanneer? Onbekend.

16. MIDNIGHT SPECIAL

Van? Jeff Nichols (Mud, Take Shelter)
Met? Kirsten Dunst, Adam Driver, Joel Edgerton, Michael Shannon…
Waarom? Jeff Nichols toonde zich met Take Shelter en Mud een veelbelovend Amerikaans indie regisseur. In zijn nieuwe waagt hij zich aan zijn eerste studiofilm: een science fiction prent, the Nichols way. In de trailer van Midnight Special krijgen we daarvan al een tipje van de sluier te zien. Qua stijl doet het hier en daar wat denken aan indie sci-fi favorieten als Mike Cahill en Shane Carruth. Daarnaast zien we in de cast onder meer Kirsten Dunst, Adam Driver, Michael Shannon, Joel Edgerton en Sam Shepard. Over het verhaal is nog niet al te veel geweten. Een vader slaat met zijn zoon op de vlucht nadat hij te weten komt dat zijn zoon over bijzonder krachten bezit, that’s it.
Wanneer? 25 november

18. THE HATEFUL EIGHT

Van? Quentin Tarantino (Pulp Fiction, Reservoir Dogs)
Met? Kurt Russell, Samuel L. Jackson, Tim Roth, Jennifer Jason Leigh, Channing Tatum…
Waarom? In The Hateful Eight creëert Tarantino opnieuw een eigen universum van controversiële dialogen, cinematische knipogen en cartoonesk geweld zoals hij dat nu al bijna 25 jaar doet. En aangezien dat steevast leuke cinema oplevert, hebben we er geen enkel probleem mee dat hij zichzelf imiteert, zolang elke film maar een eigen karakter heeft. Dat is gelukkig ook bij The Hateful Eight het geval. Tarantino gebruikt zijn typische ingrediënten hier op een lichtjes andere wijze (ingehouden op sommige momenten en extra pittig op andere), maar wat blijft is zijn onwil om compromissen te maken. Met The Hateful Eight blijft Tarantino zichzelf pushen. Of u nu een fan bent of niet, er kan niet ontkend worden dat zijn films evenementen blijven waar elke filmliefhebber naartoe moet. Al was het deze keer maar om die fantastische nieuwe Ennio Morricone-soundtrack te beluisteren.
Wanneer? 6 januari

20. SNOWDEN

Van? Oliver Stone (JFK, Alexander)
Met? Joseph Gordon-Levitt, Shailene Woodley, Scott Eastwood
Waarom? Het is al geruime tijd geleden dat regisseur Oliver Stone het publiek unaniem wist te bekoren. Zijn laatste prent, Savages, dateert alweer uit 2012, maar dit jaar maakt Stone zijn terugkeer met de waargebeurde politieke thriller Snowden, over de gelijknamige ex-CIA medewerker en publiek verspreider van enkele hoogst geheime documenten van de Amerikaanse overheid. Of Stone een staande ovatie zal krijgen valt nog af te wachten, maar voorlopig lijkt deze toch de goede richting uit te gaan. Joseph Gordon-Levitt (Don Jon, The Dark Knight) vertolkt Edward Snowden, wiens verhaal twee weken terug een Oscar opleverde voor CitizenFour in de categorie beste documentaire. Stone legt de focus van zijn film op Snowdens leven vóór hij de meest bekende klokkenluider aller tijden werd. Tijdens die periode was Snowden een doodgewone man die zijn land diende.
Wanneer? 12 februari 2015

2. MACBETH

Van? Justin Kurzel (Snowtown)
Met? Michael Fassbender, Marion Cotillard
Waarom? Na klassiekere versies van onder andere Kenneth Branagh, Roman Polanski en Laurence Olivier is het dit jaar de beurt aan het Australische regietalent Justin Kurzel (Snowtown) om Shakespeare’s Macbeth op het grote witte doek te schilderen. En als we de (overwegend positieve) reacties uit Cannes voor de geest halen, belooft het een unieke en vooral bloederige bedoening te worden. De nieuwste Macbeth staat al lang op ons verlanglijstje en de eerste trailer is om duimen en vingers bij af te likken. Michael Fassbender en Marion Cotillard lijken het beste van zichzelf te geven als het machtsgeile koninklijke koppel.
Wanneer? Onbekend

3. ROGUE ONE: A STAR WARS STORY

Star-Wars-Rogue-One

Van? Gareth Edwards (Godzilla, Monsters)
Met? Felicity Jones, Mads Mikkelsen, Alan Tudyk, Ben Mendelsohn
Waarom? Nu The Force Awakens de verwachtingen grotendeels heeft ingelost, is de Star Wars-trein vertrokken. Op Episode VIII is het nog anderhalf jaar wachten, en omdat dat veel te lang is volgens Disney brengt de studio tussendoor ook spin-off films uit die niets met de centrale plot te maken hebben, maar zich focussen op andere personages in hetzelfde universum. De eerste daarvan is Rogue One, waarvoor ze Godzilla-regisseur Gareth Edwards hebben ingehuurd. De film gaat over een groep van opstandelingen die samenspannen om de plannen van de originele Death Star te stelen. The Theory of Everything-ster Felicity Jones speelt de hoofdrol naast andere bekende namen als Mads Mikkelsen en Ben Mendelsohn.
Wanneer? Eind 2016

5. THE FREE STATE OF JONES

Van? Gary Ross (Big, The Hunger Games)
Met? Matthew McConaughey, Gugu Mbatha-Raw, Keri Russell, Jacob Lofland
Waarom? Wie het zowat feilloze parcours van Matthew McConaughey van de laatste jaren erop naslaat, zou haast vergeten dat de man pas vrij recent doorheeft dat hij een briljant acteur is (KILLER JOE,  MUD, DALLAS BUYERS CLUB, TRUE DETECTIVE, …). Ondertussen is duidelijk dat we veel vertrouwen mogen hebben in de magistraal tot wasdom gekomen sympathieke Texaan.  THE FREE STATE OF JONES, die ons leert over de opstand van arme blanke boeren tegen de slavernij tijdens de Amerikaanse burgeroorlog in Mississipi, kan misschien niet meteen imponeren met een waslijst van de meest indrukwekkende namen, maar if it’s good enough for Matthew, it’s good enough for us.
Wanneer? Onbekend

7. FANTASTIC BEASTS AND WHERE TO FIND THEM

Van? David Yates (de laatste 4 Harry Potter-films)
Met? Eddie Redmayne, Colin Farrell, Ezra Miller, Ron Perlman
Waarom? Fantastic beasts and where to find them klinkt u wellicht bekend in de oren. De film is gebaseerd op het gelijknamige boek van J.K Rowling en zou een prequel zijn op de Harry Potter films. Centraal in de film staat Newt Scamander (Eddie Redmayne) en zijn magische koffer die een aantal gevaarlijke dieren en hun habitat herbergt. Wanneer de dieren ontsnappen jagen de Amerikaanse autoriteiten gezwind naar Newt en dreigen de relaties tussen de magische en niet-magische wereld op het spel te worden gezet. Wij hebben weer zin in een portie J.K. Rowling magie nu onze Star Wars honger gestild is!
Wanneer? 16 november

9. THE BFG

Van? Steven Spielberg (Saving Private Ryan, Schindler’s List)
Met? Rebecca Hall, Mark Rylance, Bill Hader, Jemaine Clement
Waarom? Het beroemde kinderboek van Roald Dahl, in onze bekend als de GVR, heeft weinig kinderharten onberoerd gelaten met het verhaal over een zachtmoedige maar eenzame reus die liever mooie dromen vangt voor kinderen dan hen op te eten. In de uiterst bekwame handen van Steven Spielberg kan deze verfilming van het onsterfelijke kinderboek wel eens een pareltje worden. Dat vertrouwen wordt gesterkt wetende dat Spielberg na haast 35 jaar weer eens de handen in elkaar sloeg met de intussen overleden screenwriter Melissa Mathison. Het laatste project van de twee was namelijk het al even onsterfelijke E.T. The Extra-Terrestrial.
Wanneer? De zomerperiode

11. NOCTURNAL ANIMALS

tom-ford-FEATURED

Van? Tom Ford (A Single Man)
Met? Armie Hammer, Jake Gyllenhaal, Amy Adams, Aaron Taylor-Johnson
Waarom? Stijlpaus en modeontwerper Tom Ford maakte al in 2009 een diepe indruk op menig filmliefhebber met zijn verfilming van A SINGLE MAN, een prachtig gestileerde prent die Colin Firth trouwens terecht een oscarnominatie en BAFTA award voor beste acteur opleverde. Na een – wat ons betreft – veel te lange pauze van 7 jaar ruilt Ford eindelijk nog eens de catwalk in voor de regisseursstoel met NOCTURNAL ANIMALS. Deze verfilming van de roman “Tony & Susan” spit in het bewogen verleden van een gescheiden koppel aan de hand van een manuscript geschreven door Tony, dat hij overhandigt aan zijn ex-vrouw Susan.  Goudhaantje Jake Gyllenhaal, die zich zowat elke rol op onnavolgbare wijze eigen maakt, en Amy Adams tekenen alvast present: een combinatie die best wel eens evenveel kan schitteren als Colin Firth en Julianne Moore in A Single Man. Dat belooft!
Wanneer? Onbekend

13. THE GREAT WALL

The-Great-Wall

Van? Yimou Zhang (Hero)
Met? Matt Damon, Pedro Pascal, Willem Dafoe, Andy Lau
Waarom? The Great Wall is een Amerikaan-Chinees project geregisseerd door Zhang Yimou met Matt Damon en Andy Lou in de hoofdrol. De film speelt zich af tijdens de Song dynastie, daterende van 960 tot 1279. Dit was een periode waarin volgens deze fictie heel wat mysteries gebeurden rond het bouwen van de Chinese muur. Maar wat die mysteries juist inhouden laat de filmwereld al even mysterieus achterwege.
Wanneer? Het najaar

15. JANE GOT A GUN

Van? Gavin O’Connor (Warrior)
Met? Natalie Portman, Ewan McGregor, Rodrigo Santoro…
Waarom? Alleen al om een keer de minder ravissante kant van de bloedmooie Natalie Portman te zien terwijl ze zich een weg baant door de hachelijke wereld van cowboys, outlaws en ander dodelijk prairiegeweld. Jane (Portman) roept de hulp in van haar ex-verloofde wanneer een bende het gemunt heeft op haar zwaargewonde echtgenoot. Jawel: ook in 2015 is de Western nog steeds alive and kicking. We zijn vooral benieuwd naar de prestatie van Ewan McGregor, die met zijn ontegensprekelijk sympathieke smoel zowaar de slechterik speelt. Weetje: Jane Got A Gun kende een catastrofaal productieproces. Regisseuse Lynne Ramsey had aanvankelijk achter de camera moeten plaatsnemen, met Michael Fassbender naast Portman in de hoofdrol, maar Ramsey gaf verstek op de eerste draaidag. Daarop ontstond heel wat heisa, en verschillende betrokken partijen, waaronder Fassbender, keerden het project de rug toe. Alles viel uiteindelijk in zijn plooi toen Warrior-regisseur Gavin O’Connor de boel na enkele weken overnam.
Wanneer? Nog steeds onbekend

17. BELGICA

Van? Felix van Groeningen (The Broken Circle Breakdown, De Helaasheid Der Dingen)
Met? Tom Vermeir, Stef Aerts
Waarom? De trailer waar velen al maanden zaten op te wachten, is er eindelijk. Voor zij die het nog niet weten: Felix van Groeningen zijn vijfde langspeler is losjes gebaseerd op de ontstaansgeschiedenis van de Charlatan, ook wel “de Charla”, op de Vlasmarkt in Gent. Wat begon als een gezellige rockkroeg en klein danscafé, geopend door Jo van Groeningen (vader van, uiteraard) die eigenaar bleef tot 2000, groeide uit tot één van de hipste (nacht)clubs van Gent en omstreken. Felix zijn film werd opgenomen in den Afsnis, dat voor de gelegenheid omgetoverd werd tot het fictieve café Belgica (niet te verwarren met en totaal ongerelateerd aan het gelijknamige café op de hoek van de Nieuwe Wandeling en de Einde Were te Gent), om het beginstadium van de Charlatan meer waarheidsgetrouw te brengen. In de cast vinden we o.a. Tom Vermeir (één van de leden van de rockband A Brand), Stef Aerts, Charlotte Vandermeersch, Marijke Pinoy, Jean-Michel Balthazar, Ilse De Koe, Johan Heldenbergh, Titus De Voogdt en – hoe kon het ook anders – Sam Louwyck. Belgica verschijnt op 2 maart in de zalen, een kleine maand nadat de Charlatan haar 27ste verjaardag viert.
Wanneer? 2 maart

19. BATMAN V. SUPERMAN: DAWN OF JUSTICE

Van? Zack Snyder (Man of Steel, Watchmen, 300)
Met? Ben Affleck, Henry Cavill, Amy Adams
Waarom? Man of Steel was zo teleurstellend dat het moeilijk wordt om té opgewonden te raken over de release van Batman V Superman, een film die op zich al een prequel wordt voor de later aangekondigde DC-blockbuster Justice League. Waar we wel naar uitkijken is Ben Affleck als de oudere Batman, Jeremy Irons als butler Alfred, een nieuwe Wonder Woman (Gal Gadot) en Jason Momoa als Aquaman. De geruchten dat Michael Shannon alsnog zou terugkeren als Generaal Zod werden ondertussen door de trailer bevestigd (verschrikkelijk ding overigens, die laatste trailer). Of de keuze om Jesse Eisenberg te casten als baddie Lex Luthor geniaal of idioot is, zal nog moeten blijken. We wachten met een bang hartje af.
Wanneer? 23 maart

21. LEGEND

Van? Brian Helgeland (Payback, A Knight’s Tale, 42)
Met? Tom Hardy, Emily Browning, Taron Egerton
Waarom? Het was een jaar van ups en downs voor de Britse acteur Tom Hardy. De slechte beurt die zijn Sovjet-thriller Child 44 maakte werd ruimschoots goedgemaakt door het succes van Mad Max: Fury Road. Hoe dan ook, Hardy blijft zijn grenzen verleggen en het eerstvolgende bewijs daarvan is Legend, een waargebeurd gangsterdrama waarvan de eerste trailer zopas werd vrijgegeven. Hardy kruipt in de huid van de Britse gangstertweeling Reggie en Ronnie Kray, een stel herrieschoppers die Londen onveilig maakten in de jaren 50 en 60. Volgens regisseur Brian Helgeland (scenarist van de noir-topper L.A. Confidential) sprak Hardy de dialogen van de personages eerst zelf in, om ze tijdens het acteren afzonderlijk af te spelen in een oorstuk terwijl een body double gestalte gaf aan zijn tweelingsbroer.
Wanneer? 20 januari

 12345 – 6