Mijn fascinatie voor Stephen King’s werk begon op zeer jonge leeftijd. Van zodra ik vlot kon lezen bestelde ik zijn novels en daar kon ik uren in doorbladeren, op zoek naar de spannendste passages. Een typisch kinderlijke manier van boeken lezen, maar op die leeftijd interesseerde ik me niet aan de grote verhaallijnen. De ontelbare verfilmingen van King’s boeken waren dan ook ideale substituten. De meesten zijn verre van geslaagd, maar dat kan op zijn minst ook van zijn boeken gezegd worden. Toch was het destijds telkens feest wanneer ik terugkwam van de videotheek met B-films als CHILDREN OF THE CORN, PET SEMATARY en CUJO. De covers alleen al!

Uiteraard zijn mijn favoriete King films eveneens de bekendste; CARRIE, THE SHINING, MISERY en THE SHAWSHANK REDEMPTION. Toch zijn er enkele, minder bekende werkjes die zéker het bekijken waard zijn. De onderstaande selectie bestaat uit drie films die onterecht wat verloren zijn geraakt. Pas op, sommige van deze old school trailers zijn hilarisch, maar doen de film absoluut geen eer aan.

DOLORES CLAIBORNE (1995)

Het was Tony Gilroy, die later bekend zou worden met zijn Jason Bourne trilogie, die DOLORES CLAIBORNE adapteerde naar het scherm. Onder regie van Taylor Hackford (RAY) zien we een uitmuntende Kathy Bates en Jennifer Jason Leigh aan het werk in dit meeslepende drama over een huishoudster (Bates) die ervan verdacht wordt een oude vrouw te hebben vermoord. Geen horror, wel spanning, emotie en ontzettend knappe acteerprestaties. Ook de legendarische Christopher Plummer is te zien als de detective die het mysterie tracht op te helderen. Dit is een film die bij zijn release de verdiende aandacht kreeg, maar om onduidelijke redenen nadien in een vergeetput is terechtgekomen.

_____________________________________________________________

NEEDFUL THINGS (1993)

NEEDFUL THINGS uit ’93 is een mooi voorbeeld van een film waarvan de meningen enorm verdeeld zijn. Langs de ene kant krijgen we topacteurs als Max Von Sydow, Ed Harris en Bonnie Bedelia voorgeschoteld, maar langs de andere kant hangt er een constante “B-film vibe” in de lucht die totaal niet samengaat met zulk talent. Als je daar vrede mee kan nemen is NEEDFUL THINGS een amusante film met een typisch King-plot. Een mysterieuze, oudere man (Von Sydow) opent een winkel in een rustig stadje en hij blijkt voor iedereen die er woont wel iets persoonlijks in stock te hebben. Alleen de prijs die ze ervoor betalen valt achteraf niet mee… Alles behalve een perfecte film, maar het acteerwerk is prima en het verhaal zit goed in mekaar. Wat regie betreft is dit een ramp, regisseur Fraser Clarke Heston maakte drie jaar later nog één film, ALASKA en stopte er dan gelijk mee. Beter zo, maar desondanks is NEEDFUL THINGS toch een leuk filmpje.

_____________________________________________________________

SILVER BULLET (1985)

Laat me beginnen bij het feit dat bovenstaande trailer voor SILVER BULLET een ouderwetse en lachwekkende montage is die zoals gezegd de film geen eer aan doet. Als ik heel eerlijk ben geef ik zelfs toe dat SILVER BULLET eigenlijk niet eens zo goed is. Ik ben bovendien geen fan van weerwolfverhalen. De reden waarom ik hem selecteerde is omdat hij zo verdomd entertainend is. We volgen het verhaal vanuit de ogen van een jonge knaap in een rolstoel wiens thuisbasis geteisterd wordt door een weerwolf. Natuurlijk heb je meteen door wie de weerwolf is, maar wat deze film zo uniek maakt is dat je je bij momenten in een leuke familiefilm waant, iets wat je absoluut niet verwacht in dit genre. Je creëert een band met de personages en kan er volledig in opgaan. De bekendste namen in SILVER BULLET zijn Gary Busey (UNDER SIEGE), Everett McGill (TWIN PEAKS) en TERRY O’QUIN (LOST). Rotslechte trailer, perfecte zaterdagavondfilm! Verstand op nul en genieten maar.

_____________________________________________________________