tp2

Vandaag bestuderen we de gebeurtenissen uit de allerlaatste aflevering. Het is dus aan te raden enkel verder te lezen als je zover bent geraakt. Voor het eerste deel kan je alvast hier terecht.

GLASTONBURY GROVE

Windom Earle, Dale Coopers ex-partner, ontvoert diens geliefde, Annie net voor de grote finale. We zijn dan al te weten gekomen dat het betreden van de Black Lodge Earles grote doel is. We weten ook dat er enkele voorwaarden zijn vooraleer deze Lodge zal opengaan:

1. Eerst en vooral moeten de planeten Jupiter en Saturnus op één lijn liggen (check!).
2. De deuren kunnen enkel geopend worden door ANGST en LIEFDE (Major Briggs wist dat te vertellen).

Naast de Black Lodge is er ook een White Lodge. Er zijn dus twee deuren. Black = ANGST en White = LIEFDE. Windom Earle weet dit dankzij het afluisterapparaat dat hij verstopte in de Bonzaiboom. Hij kidnapte Annie om via haar ANGST de ingang van de Black Lodge open te krijgen.

TheBlackLodge
-De ingang van de Lodges bij Glastonbury Grove

Cooper en Sheriff Harry Truman volgen Earle ongemerkt naar Glastonbury Grove. Coop staat er wel op dat hij alleen de lodge binnen stapt. Eens hij achter de gordijnen verdwijnt komt het voor de kijker over alsof hij de Black Lodge binnenstapt, want daar nam Windom Annie naartoe. We zien een ruimte met zwart-witte vloer en rode gordijnen (zoals in Coopers droom uit afl. 3 van het eerste seizoen). Het is in een gelijkaardig ogende ruimte dat we later ook Annie en Earle tegenkomen. De ruimtes zijn echter niet dezelfde. Als we even stilstaan klinkt het nog logischer dat Cooper hier de White Lodge betreedt en de verklaring daarvoor is simpel: Coop zit Windom achterna om Annie te redden… Uit LIEFDE.

We kunnen dus stellen dat voor hem de deuren van de White Lodge zijn geopend. Belangrijk detail: In de eerste gang van de Lodge waar Coop doorloopt staat een “Venus de Milo” standbeeld (hier kom ik later op terug). Vervolgens stapt hij een kamer binnen waar The Man From Another Place (vanaf nu MFAP) zit, samen met een zwarte man die het nummer “Sycomore Trees” zingt. Achter de betekenis van het lied moet je niet veel zoeken, buiten het feit dat Glastonbury Grove omringt staat door 12 van deze bomen (Platanen). Het lied brengt ons meteen in een andere sfeer, en dat lijkt me de enige bedoeling. Tot zover de intrede van de Lodges.

DE BOODSCHAP VAN SARAH PALMER

De eindsequentie (of de finale) begint wanneer Sarah Palmer (Lauras moeder) plots een boodschap heeft voor Major Briggs. Nochtans wisselden deze twee personages voordien geen enkel woord. Met een vervormde stem zegt ze: “I’m in the Black Lodge with Dale Cooper, I’m waiting for you.” Het laatste deel (“I’m waiting for you“) klinkt nog iets anders. We herkennen de stem van Windom Earle die achterstevoor praat (duidelijk omdat hij in de Lodge zit; denk maar aan de droom van Coop waarin iedereen omgekeerd spreekt).

We weten dat Earle de Black Lodge wil gebruiken om de zaken naar zijn hand te zetten. Earle gebruikt de Lodge hier om Sarah Palmer te manipuleren. Via haar brengt hij zijn boodschap aan Major Briggs (deze laatste is de enige persoon in het verhaal die tot dan toe de White Lodge heeft betreden, dus Earle is er van overtuigd dat Briggs zijn meest geduchte tegenstander wordt). Net na zijn laatste zin zien we de gang van de Black Lodge. We weten dat het om de zwarte variant gaat omdat we Earle z’n stem horen én omdat hier géén “Venus de Milo” standbeeld te zien is (opnieuw, hier ga ik volgende keer nog dieper op in).

Schermafbeelding 2012-06-13 om 14.08.48
-Windom Earle spreekt Major Briggs toe via een ‘gehypnotiseerde’ Sarah Palmer.

Earle zegt wél dat Dale Cooper bij hem is (in de Black Lodge) en dat is in tegenstrijd met de eerder voorgestelde theorie waarbij Coop de White Lodge betreedt. Hier zijn twee verklaringen voor:

1. Waarom zou Earle alles weten over de werking van de Lodges? Hij weet misschien gewoon niet beter.

2. Tijd en fysica werken in de lodges niet op dezelfde manier als in de echte wereld. Daar zijn genoeg voorbeelden van: o.a. wanneer Major Briggs terugkeert van zijn reis naar de White Lodge en vraagt hoe lang hij weg was. “Two days? Seemed much shorter” zegt hij. Bovendien treedt Coop later in de eindaflevering de Black Lodge weldegelijk binnen, dus door de vreemde werking van de tijd zou het perfect kunnen dat wanneer Windom Earle via Sarah Palmer tot Briggs spreekt, Cooper al in de zwarte variant is beland.

THE WAITING ROOM

Vervolgens zien we Coop die zich, samen met MFAP in exact dezelfde kamer bevindt als in zijn droom. Net als toen geeft MFAP hints over wat er te gebeuren staat (in de droom gaf hij tips over wie de moordenaar van Laura Palmer was). De eerste is een waarschuwing dat de volgende keer als Coop MFAP zal te zien krijgen, het niet de echte MFAP zal zijn. Deze hint zal uiteindelijk refereren naar de “Doppelgangers”, maar later meer hierover.

http://1.bp.blogspot.com/-VxrlAuV7w5Y/TWWCveEw79I/AAAAAAAABIo/LxlJj8Vl1uk/s1600/littleman.jpg

-MFAP: “When you see me again, it won’t be me.”

MFAP vertelt hem dat dit de “wachtkamer” is (in dit geval van de White Lodge), biedt hem een kop koffie aan en zegt dat sommige van z’n vrienden hier zijn (Laura en de ober van The Great Northern). Eerst duikt Laura Palmer op, zij brengt wellicht de vreemdste bijdrage in deze sequentie. Ze knipt vreemd (omgekeerd) met haar vingers. Ik denk echter niet dat hier een specifieke betekenis achter schuilt. Meer dan een bevestiging dat vele dingen zich in de Lodges achterwaarts afspelen, is dit niet. De enige andere keer wanneer we Laura een gelijkaardige beweging zien doen is in FWWM wanneer ze aan Buck vraagt om haar oraal te bevredigen. Het zou me verbazen dat ze dit van Coop verwacht. Laura vertelt Coop dat ze hem binnen 25 jaar opnieuw zal zien. Alweer een vreemde zin. Er valt een link te leggen met het feit dat Cooper er in zijn droom 25 jaar ouder uitziet (iets dat hij expliciet verteld tegen Lucy en Harry). Dan is er nog het feit dat vele fans al jarenlang hopen dat er 25 jaar na de serie een vervolg wordt aangebreid. Recent zag het er zowaar even goed uit, toen er plots geruchten opdoken over een derde seizoen in 2016, maar schrijver Mark Frost drukte die meteen de kop in. Te mooi om waar te zijn, heet zoiets. Anyway, na die uitspraak maakt Laura nog een vreemd gebaar met haar handen. Dit zou gebarentaal zijn voor “een boom”, misschien een verwijzing naar de ‘Sycamore Trees’? Daarna verwijnt ze.

De oude ober van The Great Northern (bijgenaamd Senior Droolcup) daagt nu op. Samen met MFAP zegt hij: ‘hallelujah” (geen idee waar dat op slaat) en schenkt Coop een kop koffie in. Deze laatste kijkt op en de bediende is plots veranderd in de reus uit zijn droom. Die zegt: “one and the same”. Met andere woorden, de reus en de oude ober zijn één; de reus is de bewoner van het lichaam (“inhabiting spirit”) van de ober. Zoals Bob dat was voor Leland. Daarom wist de ober precies wanneer Maddy werd vermoord.

http://media.tumblr.com/tumblr_l83ei39y0R1qa47p7.jpg

-De reus (via Senior Droolcup, wenend) tegen Coop: “I’m so sorry…” (Afl. 7 van het tweede seizoen). Net na de moord op Maddy.

MFAP wrijft vervolgens zijn handen bij elkaar, waardoor de structuur van Coops koffie verandert van lopend naar vast en uiteindelijk naar stroperig. Dit toont aan dat de bewoners van de Lodge (Lodge Spirits zoals MFAP, Bob en de reus) de “gedaantes/fysica” van alles in de lodge onder controle hebben. Wanneer de koffie in z’n laaste fase eerder op motorolie lijkt, zegt MFAP: “Wow Bob Wow”. Motorolie doet natuurlijk meteen denken aan Bob (Telkens als hij in de buurt is, wordt er door de personages een sterke verbrandde motoroliegeur waargenomen en bovendien bevat de put in Glastonbury Grove motorolie). Voorbeelden hiervan werden gevonden door Dr. Jacoby, die het als eerste rook toen Leland hem knock out sloeg. Ook in FWMM, door Laura wanneer Phillip Gerard naast Leland komt gereden en Bob in hem naar boven komt.

http://4.bp.blogspot.com/_DnPwaEn8aGE/RlbY42joSeI/AAAAAAAADz4/2_P32eclTyc/s320/vlcsnap-25346.png

-Maddy, vooraleer ze door Bob vermoord wordt: “Uncle Leland, it smells like something is burning.”

Twin_Peaks_coffee
-Senior Droolcup biedt Coop een kop koffie aan. MFAP kijkt toe vanuit zijn zetel.

Tot hier deel 2, tot binnenkort Peakheads !