Met het oog op Valentijnsdag, komende vrijdag, vonden we de tijd rijp om even terug te kijken op enkele opmerkelijke liefdesfilms. Geen chickflicks met voorspelbare wendingen, genre-cliché’s of onrealistische toestanden, maar films waaruit zowel mannen als vrouwen lessen kunnen trekken, zij het op een humoristische, kunstzinnige of pijnlijk realistische manier. Deze keer hebben we de rangschikking achterwege gelaten om de aandacht te vestigen op zoveel mogelijk variatie. Vandaag: deel 1.

Door Daniel Plainview,  Astrid Vandenbroucke & Laurens De Greef.

ETERNAL SUNSHINE OF THE SPOTLESS MIND

eternal_sunshine_of_the_spotless_mind

Van? Michel Gondry
Met? Jim Carry, Kate Winslet, Kirsten Dunst & Mark Ruffalo
Wat? Michel Gondry maakte op basis van een verhaal van Charlie Kaufman één van de slimste films over relaties aller tijden. ETERNAL SUNSHINE OF THE SPOTLESS MIND zou een plek moeten hebben in ieders top 10. Jim Carrey en Kate Winslet spelen twee mensen die elkaar keer op keer terugvinden, zelfs al is dat tegen de wil van één van hen. Deze film gaat over worstelen met het verleden. Kaufman weet dat sommige dingen het waard zijn om voor de rest van je leven mee te slepen, al doet het vreselijk veel pijn.

 

BLUE VALENTINE

blue-valentine

Van? Derek Cianfrance
Met? Ryan Gosling & Michelle Williams
Wat? Dit geloofwaardige portret toont de hoogte- en laagtepunten van de relatie tussen Dean (Ryan Gosling) en Cindy (Michelle Williams). Op originele wijze toont regisseur Cianfrance de beginperiode van hun romance, waarbij de vlinders uit het scherm fladderen, afgewisseld met de harde realiteit van de latere jaren, waarbij de sleur onherstelbare barsten in hun relatie heeft gemaakt. Niet de meest vrolijke film, maar wel ééntje die authenticiteit hoog in het vaandel draagt.

 

PUNCH-DRUNK LOVE

punch-drunk-love

Van? Paul Thomas Anderson
Met? Adam Sandler, Emily Watson & Philip Seymour Hoffman
Wat? De beste film met Adam Sandler is één van de donkerste romantische komedies ooit gemaakt. Tegelijk een deconstructie van Sandler’s carrière én een zoveelste overwinning van regisseur Paul Thomas Anderson. Sandler speelt een knotsgekke kerel die zijn evenbeeld ziet in Emily Watson. Zij blijkt echter nog krankzinniger dan hijzelf. PUNCH-DRUNK LOVE is geen typische romcom. Hij is beter dan dat.

 

VICKY CRISTINA BARCELONA

vicky-cristina-barcelona-44750

Van? Woody Allen
Met? Scarlett Johansson, Rebecca Hall, Penelope Cruz & Javier Bardem
Wat? Woody Allen’s ode aan Barcelona; een sensuele prent over hoe we ons te vaak vastklampen aan idealen en hoe die idealen ons tegenhouden om te evolueren. Vicky en Cristina (Rebecca Hall en Scarlett Johansson) hebben een kruisende kijk op het leven, maar geen van hen levert het wat op in de liefde. Een trip naar het Catalaanse platteland kan daar misschien verandering in brengen. Althans dat hopen ze. Een film om het warm van te krijgen.

 

SILVER LININGS PLAYBOOK

silver_linings_playbook

Van? David O. Russell
Met? Bradley Cooper, Jennifer Lawrence & Robert DeNiro
Wat? Met SILVER LININGS PLAYBOOK leverde David O. Russell een zeer volwassen romcom af. Sterke personages en nog sterkere dialogen; het leverde actrice Jennifer Lawrence een Oscar op. Zij speelt een onstabiele jonge vrouw die de gelijke blijkt te zijn van een al even onstabiele Bradley Cooper. Grappig, romantisch, maar met voldoende nuchterheid zodat ieders voetjes op de grond blijven.

 

WUTHERING HEIGHTS

WutheringHeights1

Van? Andrea Arnold
Met? James Howson, Kaya Scodelario
Wat? Passie, emotie, maar bovenal een zeer grauwe versie van Emily Brönte’s roman. Arnold toont aan dat haar naturalistische en gotische stijl perfect aansluiten bij Brönte’s verhaal: een botsing tussen sociale klassen, maar vooral liefde en wraak in extreme omstandigheden. Haar ruwe, maar poëtische filmadaptatie reikt alweer woeste hoogten.

 

A SINGLE MAN

A-Single-Man

Van? Tom Ford
Met? Colin Firth & Matthew Goode
Wat? Een uiterst stijlvolle prent, geregisseerd door modeontwerper Tom Ford, waarin Colin Firth een drastisch besluit heeft genomen na de dood van zijn partner, Matthew Goode. A SINGLE MAN is een aangrijpend en sterk vertolkt pareltje over het verwerken van de dood van je partner en homoseksualiteit in de jaren ’60.

 

ANNIE HALL

annie-hall

Van? Woody Allen
Met? Woody Allen & Diane Keaton
Wat? Allen’s ultieme film over liefde in zijn stad, New York City. Een slimme, herkenbare en geloofwaardige romantische komedie over de moeizame relatie tussen twee neurotische Manhattanites. Een klassieker binnen het genre.

 

MORGEN: DEEL 2