Met het oog op Valentijnsdag, komende vrijdag, vonden we de tijd rijp om even terug te kijken op enkele opmerkelijke liefdesfilms. Geen chickflicks met voorspelbare wendingen, genre-cliché’s of onrealistische toestanden, maar films waaruit zowel mannen als vrouwen lessen kunnen trekken, zij het op een humoristische, kunstzinnige of pijnlijk realistische manier. Deze keer hebben we de rangschikking achterwege gelaten om de aandacht te vestigen op zoveel mogelijk variatie. Gisteren kreeg je deel 1, vandaag: deel 2.

Door Daniel Plainview,  Astrid Vandenbroucke & Laurens De Greef.

 

De BEFORE trilogie

before-sunset

Van? Richard Linklater
Met? Ethan Hawke & Julie Delpy
Wat? De drie films uit de “Before-trilogie” (BEFORE SUNRISE, BEFORE SUNSET en BEFORE MIDNIGHT) vormen samen het beste en meest realistische liefdesverhaal dat ooit op het scherm verscheen. Zo simpel is het. Richard Linklater’s driedelige epos over Jesse en Celine (Ethan Hawke en Julie Delpy) – het tweetal dat elkaar in 1995 op de trein in Wenen leerde kennen, elkaar 9 jaar later terug tegen het lijf liep in Parijs en nog eens 9 jaar later een ruziënd koppel, op de rand van een scheiding bleek te zijn – is uitdagend, grappig, ontroerend en uiterst stimulerend. Dit is liefde, dit is het leven; een zeldzaam stukje cinema.

THE DREAMERS

the-dreamers-g

Van? Bernardo Bertolucci
Met? Michael Pitt, Eva Green & Louis Garrel
Wat? THE DREAMERS is in de eerste plaats Bertolucci’s ode aan cinema, maar de liefdesperikelen die er in voorkomen zijn op zijn minst merkwaardig te noemen. In 1968, in volle Parijse studentenrevolte, begint de Amerikaanse student Matthew (Pitt) een vreemde driekhoeksverhouding met de cinefiele tweeling Isabelle en Theo (Green en Garrel). Het trio zit samen in bad, filosofeert en droomt over de liefde, over film en over het verbeteren van de wereld, zonder er werkelijk iets aan te doen.

(500) DAYS OF SUMMER

500daysofsummer

Van? Marc Webb
Met? Joseph Gordon-Levitt & Zooey Deschanel
Wat? Marc Webb’s indiefenomeen is een pak slimmer in het portreteren van moderne relaties dan de meeste hedendaagse romcoms. (500) DAYS OF SUMMER gaat over de gevaren van te hoge verwachtingen binnen een prille relatie en komt ondanks de speelse – en bovendien uiterst creatieve – aanpak bijzonder eerlijk over. Dat een talent als Webb zich tegenwoordig bezig moet houden met Spiderman-films is allicht goed voor zijn portemonnee, maar een zonde voor ons.

UN LONG DIMANCHE DE FIANÇAILLES

un-long-dimanche

Van? Jean-Pierre Jeunet
Met? Audrey Tautou & Gaspard Ulliel
Wat? De eerste wereldoorlog loopt ten einde wanneer Mathilde (Audrey Tautou) hoort dat haar verloofde tijdens de strijd om het leven kwam. Vol ongeloof weigert ze zijn dood te aanvaarden en begint een lange zoektocht naar de waarheid. Ook al draagt deze film oorlog als thema, Jeunet weet met magisch realisme en zorgvuldige absurditeit een hoopvol liefdesverhaal te presenteren. Kortom, een oorlogsdrama in Amélie-stijl.

FISH TANK

Fish-Tank

Van? Andrea Arnold
Met? Katie Jarvis, Michael Fassbender & Kierston Wareing
Wat? Een sociaal-realistisch drama over de vijftienjarige Mia die het met haar instabiele moeder en zus moet zien te redden in een troosteloze achterwijk in Essex. Haar leed wordt echter verzacht wanneer ze de vriend van haar moeder beter leert kennen. Deze film levert ons een aangrijpend coming-of-age portret van een jonge vrouw die op zoek is naar haar identiteit en waarbij het naturalistische camerawerk haar constant op de voet volgt.

MR. NOBODY

mr-nobody

Van? Jaco Van Dormael
Met? Jared Leto, Sarah Polley & Diane Kruger
Wat? 3 tijdlijnen, 3 levens, 3 partners, 1 grote liefde. Aan Nemo (Leto) de keuze, maar is hij wel klaar om te kiezen? Door velen als pretentieuze nonsens bestempeld, maar fans van films als THE CURIOUS CASE OF BENJAMIN BUTTON zullen hun hart kunnen ophalen met MR. NOBODY, de grootschalige genrehutsepot van onze landgenoot Jaco Van Dormael. Een rollercoaster van emoties die je helemaal niet serieus hoeft te nemen om er van te genieten.

AMOUR

amour

Van? Michael Haneke
Met? Jean-Louis Trintignant, Emmanuelle Riva & Isabelle Huppert
Wat? Haneke geeft de liefde een verontrustende close-up met AMOUR, een  film over het accepteren van dementie. George (Trintignant) en Anne (Riva) vormen één van de schattigste filmkoppels in lange tijd, maar wanneer Anne’s mentale toestand plots zienderogen achteruit gaat valt het laatste hoofdstuk van hun leven in duigen. Sereen en hoogst aangrijpend.

RUBY SPARKS

Ruby-Sparks-33511_7

Van? Jonathan Dayton & Valerie Faris
Met? Paul Dano & Zoe Kazan
Wat? De jonge Calvin (Dano) is een schrijver die succes boekte in zijn prille carrière, maar nu moeite heeft om met een nieuw verhaal op de proppen te komen. Wanneer hij uiteindelijk een personage creëert met de naam ‘Ruby Sparks’ (Kazan), blijkt zijn imaginaire vriendin plots in levende lijve te bestaan. Inderdaad, “He manifested a woman with his mind”. Een origineel concept, steengoede acteurs en regisseurs die reeds bewezen hebben wat ze waard zijn: deze zijn zeldzaam in hun soort.

LA VIE D’ADÈLE

la-vie-d-adele

Van? Abdellatif Kechiche
Met? Léa Seydoux & Adèle Exarchopoulos
Wat? Een hyperrealistisch portret over lesbische liefde, met de grootste overtuiging gespeeld door Seydoux en nieuwkomer Exarchoploulos. De Cannes winnaar van vorig jaar behaalde ook de tweede plaats in onze eigen top 25 van 2013. La Vie d’Adèle duurt drie uur en volgt de protagonisten op documentaire-achtige manier, maar in die tijd wordt er zo’n band met de personages gesmeed dat je na de heftige ontplooiingen dagen nodig hebt om te herstellen.

 

MORGEN: HET LAATSTE DEEL