Het is Valentijn, en sinds twee dagen kijken we terug op enkele opmerkelijke liefdesfilms. Geen chickflicks met voorspelbare wendingen, genre-cliché’s of onrealistische toestanden, maar films waaruit zowel mannen als vrouwen lessen kunnen trekken, zij het op een humoristische, kunstzinnige of pijnlijk realistische manier. Deze keer hebben we de rangschikking achterwege gelaten om de aandacht te vestigen op zoveel mogelijk variatie. Woensdag kreeg je deel 1, gisteren deel 2 en vandaag het slot. Enjoy!

Door Daniel Plainview,  Astrid Vandenbroucke & Laurens De Greef.

 

TAKE THIS WALTZ

take-this-waltz

Van? Sarah Polley
Met? Michelle Williams & Seth Rogen
Wat? In TAKE THIS WALTZ komen opnieuw thema’s als routine en de sleur aan bod. Michelle Williams en Seth Rogen spelen een gelukkig getrouwd stel, maar de artistieke knapperd die recht tegenover hen woont bezorgt Williams twijfels over haar relatie. In de hoop te ontdekken dat het gras aan de overkant effectief groener is, laat ze haar gevoelens de vrije loop. Deze kleurrijke film bruist zodanig van charme dat de trieste ontwikkelingen van het verhaal behoorlijk hard aankomen, vooral in de laatste shot. Kiezen tussen een stabiele, maar routineuze relatie en ééntje met pit – zonder zekerheid – is nooit zo moeilijk geweest.

 

MOONRISE KINGDOM

moonrise-kingdom

Van? Wes Anderson
Met? Edward Norton, Bill Murray, Tilda Swinton, Frances McDormand, Bruce Willis & Jason Schwartzman
Wat? Romantiek vind je niet vaak terug in de films van Wes Anderson, maar in het wonderlijke MOONRISE KINGDOM staat liefde zowaar centraal. Let wel, Anderson’s typische trekjes zitten nog steeds diepgeworteld in deze prent over de chaos die losbarst wanneer twee 12-jarigen erop uit trekken om elkaar de liefde te verklaren. Ver geraken ze niet, maar een handvol kilometer’s lijkt een heel eind als je 12 bent.

 

BEGINNERS

beginners

Van? Mike Mills
Met? Ewan McGregor, Christopher Plummer en Mélanie Laurent
Wat? BEGINNERS gaat over hoe zowel vader als zoon een ander soort liefde op het spoor komen. Verwacht desondanks geen stereotype weergave van de personages, noch een drama à la STEPMOM. Met een frisse vertelstructuur en filosoferende hond reikt BEGINNERS ver uit boven alle cliché genres en geeft ons evengoed een scherp beeld van alle angsten waar men in het leven mee te maken krijgt.


JANE EYRE

jane-eyre

Van? Cary Fukunaga
Met? Michael Fassbender & Mia Wasikowska
Wat? Sprookjesachtig kan je de relatie tussen gouvernante Jane Eyre en haar 19de eeuwse bad boy Edward Rochester niet noemen, vooral niet in deze versie van regisseur Cary Fukunaga uit 2011. Maar we gingen het gevarieerd houden. De reden waarom deze onze lijst haalt is net omwille van het ongelooflijke talent van de regisseur; wat stijlvol en gedetailleerd camerawerk betreft vind je dezer dagen nergens beter.

 

LARS AND THE REAL GIRL

lars-and-the-real-girl

Van? Craig Gillespie
Met? Ryan Gosling & Emily Mortimer
Wat? Het lijkt onwerkelijk dat een film over een kerel die een relatie begint met een levensechte pop zo goed kan zijn. Ryan Gosling bewijst dat het resultaat eigenlijk zo goed als perfect is. LARS AND THE REAL GIRL herstelt het geloof in de goedheid van de mens, al is het maar voor heel even. Eén van de meest hartverwarmende films van de laatste jaren.

 

REVOLUTIONARY ROAD

revolutionary-road

Van? Sam Mendes
Met? Leonardo DiCaprio & Kate Winslet
Wat? Een filmadaptatie van Richard Yates’ roman die zich situeert in de jaren vijftig en ons het verhaal vertelt van een jong koppel dat worstelt met een huwelijkscrisis. Hoewel April (Winslet) en Frank (DiCaprio) het perfecte koppel lijken, ontaardt hun relatie echter in schrille scheldpartijen en jaloezie. Een deterministisch drama waarbij men al snel een traantje wegpinkt.

 

LOST IN TRANSLATION

lost-in-translation

Van? Sofia Coppola
Met? Bill Murray & Scarlett Johansson
Wat? De twee hoofdpersonages uit LOST IN TRASLATION ontmoeten elkaar in Tokio, een locatie waar geen van hen eigenlijk wil zijn. Het is net dat gebrek aan voeling met de stad en de bevolking dat deze twee onwaarschijnlijke mensen dichter bij elkaar brengt. Coppola bewijst dat de beste romances in de filmgeschiedenis niet per se in de film moeten zitten.

 

TO THE WONDER

To-The-Wonder

Van? Terrence Malick
Met? Ben Aflleck, Olga Kurylenko, Javier Bardem & Rachel McAdams
Wat? Cineast Terrence Malick staat bekend als een enigmatisch filmmaker en met TO THE WONDER slaat hij een homerun op dat vlak. Zijn ode aan het mysterie van de liefde is een allesomvattend, maar tegelijk ondoorgrondelijk schouwspel dat de zintuigen bespeelt in plaats van antwoorden te geven.

 

WHEN HARRY MET SALLY

when-harry-met-sally

Van? Rob Reiner
Met? Billy Crystal & Meg Ryan
Wat? WHEN HARRY MET SALLY wordt vaak beschouwd als de eerst moderne romcom. De film moet het vooral hebben van het uitstekende scenario en het tegenstrijdig, maar aanstekelijk koppel (Crystal en Ryan). Deze prent gaat over de fijne grens tussen haat en liefde en de manier waarop iemand veranderd wanneer je de persoon beter leert kenen. Wanneer je jezelf openstelt voor anderen, kan je behoorlijk verrast zijn door wat je kan vinden.

Laat ons onderaan zeker weten welke opmerkelijke liefdesfilms volgens jullie nog in aanmerking komen voor een niet-cliché lijst!