Tien jaar na de indrukwekkende pilootaflevering van LOST zorgen de mysteries van de reeks nog steeds voor een grote kloof tussen fans die zich verraden voelen door het gebrek aan antwoorden en zij die het slot omarmden voor wat het was. Wat niet kan ontkend worden is het feit dat de reeks het tv-landschap grondig hertekende en het pad vereffende voor de grootschalige series die we de laatste jaren zien ontstaan hebben. De eerste aflevering van LOST trok net geen 19 miljoen kijkers aan, waarvan er zo’n 16 miljoen de week nadien terug van de partij waren. Op fora speculeerden honderden volgelingen van over de hele wereld over mogelijke theorieën in de jaren die volgden.

Vorige week werd de 10e verjaardag van de reeks – die in 2010 op haar eind liep – gevierd met een bijeenkomst van schrijvers Damon Lindelof en Carlton Cuse en enkele van de sterren tijdens PaleyFest in New York. Ze gingen daar verder in op enkele details van het verhaal, vertelden annecdotes en maakten komaf met enkele bekende theorieën. Zij die de reeks nog op het menu hebben staan lezen best niet verder.

Naast Lindelof en Cuse waren Josh Holloway (Sawyer), Jorge Garcia (Hurley), Yunjin Kim (Sun), Ian Somerhalder (Boone), Maggie Grace (Shannon), Henry Ian Cusick (Desmond) en Malcolm David Kelley (Walt) van de partij om de fans te woord te staan. Gedurende een goed uur hebben ze het over verschillende onderwerpen, van de reactie op de populariteit van de reeks tot de verrassende evolutie van hun personages.

Wat de schrijvers in het verleden al ettelijke malen duidelijk maakten, werd voor een zoveelste keer bevestigd: “Neen, ze waren niet de hele tijd dood,” vertelde Cuse, maar gaf toe dat hij begreep waarom teleurgestelde fans hiervan overtuigd waren. De laatste shot van de overblijfselen van het gecrashte vliegtuig zorgden blijkbaar voor heel wat verwarring en al snel werd gedacht dat de passagiers van Oceanic Vlucht 815 de crash uit de eerste aflevering niet overleefden en 6 seizoenen lang in het vagevuur vastzaten. Dat is dus niet het geval.

Zij die nog steeds met vragen zitten, of zij die gewoon wat tijd willen spenderen met hun favoriete acteurs uit de reeks, kunnen onderaan terecht.

*EDIT* De video werd ondertussen jammer genoeg verwijderd.