Filmcriticus Kevin B. Lee uit Chicago heeft enkele knappe video studies en supercuts op het internet staan, maar met dit filmpje, Transformers: The Premake, overtreft hij zichzelf.

Lee doorzocht Youtube, op zoek naar omstaanders die setbeelden van het aankomende vierde deel van de Transformers franchise wisten te schieten. Wat begint als een soort documentaire over wat er achter de schermen van de opnames van deze blockbuster gebeurt, slaat al gauw om naar iets heel anders. Lee graaft verhalen op rond “fan-sourced” marketing en wisselt e-mails uit met mensen die door studio Paramount aangemaand werden hun video’s van het internet te halen.

Het resultaat is een behoorlijk grappig detectiveverhaal dat – op het paranoïde af – onder andere de clash tussen bedrijfseigendommen en publieke ruimtes bestudeert, waarbij een filmstudio het zicht uit jouw slaapkamerraam kan opeisen als hun eigendom.

Uiteraard zijn er ook talloze ontploffingen (het blijft een Michael Bay-film) te zien, alsook hordes rennende mensen, op de vlucht voor ingebeelde robots.