Ter ere van de jaarlijkse  Lifetime Achievement Awards heeft de Society of Camera Operators een interessante video in mekaar gebokst die de rijke geschiedenis van de filmcamera doorneemt. Op vier minuten tijd zien we hoe het medium van de gebroeders Lumière tot Google Glass is geëvolueerd.

Meer dan 120 jaar geleden werden de eerste bewegende beelden gefilmd met een camera. In onderstaand overzichtsvideo gaan we terug naar het prille begin met filmpjes zoals ‘Le voyage dans la lune’ van Georges Méliès en ‘La sortie de l’usine’ van de Lumières. Daarna zien we hoe de filmcamera een ongelooflijke evolutie heeft doorgemaakt. De introductie van kleur en later analoge camera’s en digitale beelden zorgden voor talloze nieuwe mogelijkheden en gaf getalenteerde cineasten een handig instrument.

Maar filmen is door de jaren heen ook erg gedemocratiseerd. Zelfs de gewone burger die geen enkele filmopleiding genoten heeft of ervaring heeft opgedaan kan tegenwoordig aan de slag met een digitale videocamera, tablet, smartphone of binnenkort met een Google Glass.