event-horizon-new-images

Een film die – naar mijn mening – onterecht in een vergeethoekje is geduwd, is EVENT HORIZON van Paul W.S. Anderson uit 1997. In deze spacehorrorprent maakten Sam Neill en Laurence Fishburne deel uit van een reddingscrew die er op uit trekt nadat een noodsignaal werd opgevangen van de Event Horizon, een ruimteschip dat bij haar eerste vlucht van de radar verdween en nu, jaren later, weer is opgedoken.

Deze heeft altijd een bijzonder plekje in mijn hart gehad. De film was verre van perfect, maar de sfeer zat juist en wist me bij momenten – “liberate tute me ex inferis” – flink de stuipen op het lijf te jagen. Toch had EVENT HORIZON zoveel efficiënter kunnen uitgewerkt zijn, maar allicht hadden de studiobazen een ruimer publiek voor ogen. De horror die ons beloofd werd, bleef wat uit, al konden we uit één welbepaald, flitsend moment afleiden dat ergens in Hollywood destijds een schat aan fantastisch, huiveringwekkend materiaal op de vloer van de montagekamer is beland.

Dankzij de wonderen van het internet is dat materiaal nu toch verspreid geraakt en dat geeft ons een beeld van een veel gruwelijkere film, in ware Clive Barker-stijl.

Het is niet duidelijk wie verantwoordelijk is voor het lekken van deze beelden, maar hopelijk worden ze op een dag gebruikt in één of andere director’s cut van de film. Ik zou hem kopen. *Een aandachtige lezer wees er ons ondertussen op dat de beelden uit de “Special Edition” versie zouden komen, waarvoor dank!

Mensen met een zwakke maag, u bent bij deze gewaarschuwd.