Na Kaboom, Skoonheid, Laurence Anyways en L’Inconnu du Lac ging de Queer Palm award in 2014 naar Pride. Dit urgente stukje cinema verhaalt over het onwaarschijnlijke verbond tussen een holebi activistengroep en een mijnwerkersdorpje tijdens de Thatcher dictatuur in het Engeland van de jaren 1980 (meer bepaald tijdens de grootschalige mijnwerkersstakingen van ’84-’85). De film vertelt op tragikomische wijze de geschiedenis van twee onderdrukte groepen die elkaar in tijden van hevige repressie vinden en samen de straten optrekken. De trailer belooft alvast een gelijkaardig sfeertje als Made in Dagenham.

Met de relatief onbekende Brit Matthew Warchus aan het roer kon Pride het toch halen van onder meer Xavier Dolans Mommy, Céline Sciamma‘s Girlhood en Bertrand Bonello‘s Saint Laurent. Misschien omdat de prent een enorm actueel karakter heeft in het asociale klimaat van vandaag? Hoe dan ook is de keuze voor deze stilistisch conventionele, maar inhoudelijk uitdagende film een mooi gebaar van de jury (dit jaar aangevoerd door enfant terrible en pornokoning Bruce LaBruce).

Tot de cast mogen we gevestigde waarden als Bill Nighy (Love Actually, Shaun of the Dead, Hot Fuzz, The Boat That Rocked, The Best Exotic Marigold Hotel en About Time) en Imelda Staunton (Vera Drake, Harry Potter en Maleficent) rekenen, maar ook Andrew Scott (Sherlock), Dominic West (The Wire en The Hour) en Paddy Considine (In America, Dead Man’s Shoes en The World’s End) zijn geen onbekenden. Pride zal vanaf 5 november bij ons in de zalen te zien zijn (en vermoedelijk in première gaan op het Film Fest Gent).