Ook de Amerikaanse cineast Abel Ferrara (Bad Lieutenant, The Funeral) heeft er een uiterst productieve periode opzitten. Na zijn controversiële DSK-biopic Welcome To New York eerder dit jaar te hebben voorgesteld (ons Belgenland kreeg de film nog niet te zien), is Ferrara hetzelfde jaar al terug met een tweede biografische film over een al even besproken figuur: filmmaker Pier Paolo Pasolini.

De meertalige prent, onder de titel Pasolini, belooft een knappe en intrigerende kijk op de laatste dagen van de Italiaanse regisseur die aan de schandpaal werd genageld na zijn laatste werk, Salò, or the 120 Days of Sodom. Pasolini werd kort na de release van die film vermoord aangetroffen op een strand in de buurt van Rome. Er bestaan vele theorieën over de reden van de moord, al kon zelfs een bekentenis van een mannelijke prostitué geen volledige duidelijkheid scheppen. Sàlo is volgens velen nog steeds één van de meest weerzinwekkende films ooit gemaakt.

Willem Dafoe vertolkt de regisseur. Geen idee wanneer Pasolini bij ons verschijnt, maar als de zaken vlotten zoals ze dat doen bij Welcome To New York, kan het nog wel even duren. Bekijk de trailer onderaan.