jack-black-films

Het heeft lang geduurd vooraleer ik Jack Black serieus kon nemen als acteur. Zijn muzikaal talent stond al langer als een paal boven water, maar in een dragende rol op het witte doek leek het lange tijd nergens op. Hij bezorgt me vaak een ongemakkelijk, zelfs schaamtelijk gevoel, alsof hij geen personage kan aannemen zonder zijn eigen persoonlijkheid op te dringen. De eerste films die ik me herinner waarin hij voorkwam zijn THE JACKAL, THE CABLE GUY en BIO-DOME (als zijn alter-ego Tenacious D). Daarin bleef zijn werk beperkt tot kleine bijrolletjes. Nadien kwam zijn muzikale hoogtepunt en speelde hij keer op keer hetzelfde typetje in enkele “doldwaze” komedies, leende hij zijn stem uit voor tal van animatiefilms en kreeg hij bijrollen als comic relief in grote kaskrakers. Wie echter goed zoekt vindt in zijn palmares enkele verrassingen die bewijzen dat Black van alle markten thuis is en gerust zijn typische zelf achterwege kan laten als hem dat gevraagd wordt. Die kunnen zich zelfs perfect binnen bovengenoemde categorieën bevinden. Hier zijn mijn vier favorieten (ik laat bewust SCHOOL OF ROCK en THE PICK OF DESTINY achterwege omwille van Black‘s muzikale achtergrond).

ENVY (2004)

ENVY past perfect in het plaatje van Black‘s comedy-periode aan het begin van het nieuwe millenium. Een onnozel scenario met het komisch duo Black en Ben Stiller op de voorgrond. Op zich al niets baanbrekend, maar toch is deze film me bijgebleven. ENVY gaat over twee collega’s waarvan er ééntje (Stiller) ontzettend jaloers wordt nadat de andere (Black) miljonair werd dankzij een uitvinding waarmee stront kan verdampt worden. Juist, idioter kan niet. De film werd dan ook compleet de grond in geboord door de internationale pers, maar ik zie nog steeds niet in waarom. De hele aanpak van deze ENVY is om te beginnen veel origineler dan die van de doorsnee onderbroekhumor-film. Bovendien speelt Christopher Walken de cameo van zijn leven als the J-Man en zien we de immer getalenteerde Rachel Weisz als Stiller‘s echtgenote. Hoe krijg je die twee topacteurs trouwens in zo’n debiele film? Wel, de regie staat op naam van Barry Levinson, de man achter fenomenale films als RAIN MAN en SLEEPERS. Die hoeft dat natuurlijk geen twee keer te vragen.

____________________________________________________________

NACHO LIBRE (2006)

NACHO LIBRE is een dubbeltje op zijn kant. Bovenstaande trailer laat zien waarom, want hij werd gepromoot als een oerdomme komedie, en dat is deze in zekere zin ook, maar tegelijkertijd is dit een uniek filmpje dat grappigere momenten bevat dan wat we in deze montage te zien krijgen. Black speelt een Mexicaanse monnik die zijn levenslange droom waarmaakt en worstelaar wordt. Zijn compatibiliteit met tegenspeler Héctor Jiménez is goud waard. Misschien heeft het te maken met het feit dat ik niets, maar dan ook niets van deze prent verwachtte. Dit is een ontspannende film voor de hele familie die ik keer op keer kan herbekijken. Al te gemakkelijk wordt vulgaire humor te onpas gebruikt in dit soort films, maar in die val trapte regisseur Jared Hess niet. Die laatste liet met NAPOLEON DYNAMITE uit 2004 al zien dat hij uniek uit de hoek kan komen. De voornaamste gastrol is weggelegd voor Peter Stormare (THE BIG LEBOWSKI).

____________________________________________________________

MARGOT AT THE WEDDING (2007)

In Noah Baumbach‘s MARGOT AT THE WEDDING zien we Black voor de eerste keer in een subtielere, komische rol. Hij laat alle uitbundigheid achterwege en dat maakt hem juist grappiger. Zijn personage, Malcolm, heeft het hart op de juiste plaats en de acteur portreteert hem op realistische wijze als iemand die zich stoerder voordoet dan hij is. Tot dan toe was dit de beste Jack Black die ik reeds zag en de hoofdreden daarvan is dat hij de show niet tracht te stelen. MARGOT AT THE WEDDING is alles behalve een komedie. Ok, er zijn enkele hilarische scènes (op zijn Baumbachs), maar niet iedereen kan hierom lachen. Dit is een film over een stel egoïstische, depressieve zussen die elkaar na een lange afwezigheid terug opzoeken, maar merken dat ze niet gemaakt zijn om in elkaars buurt te vertoeven. Hun dierbaren (echtgenoot en kind) betalen dan maar het gelach. De mensen die deze trailer in elkaar flansten deden hun uiterste best om de meest universeel grappige momenten bij mekaar te sprokkelen en zo toch maar een ander beeld te schetsen dan hoe de film werkelijk is. Noah Baumbach (THE SQUID AND THE WHALE, GREENBERG) maakt geen commerciële films, maar het feit dat Nicole Kidman en Jack Black meededen moest natuurlijk door de studio uitgebuit worden.

____________________________________________________________

BERNIE (2011)

Het is dankzij BERNIE dat deze post tot stand is gekomen. Ik zag de film laatst opnieuw en alweer was ik compleet verrast door wat Black voor mekaar had gespeeld. Onder leiding van regisseur Richard Linklater zet hij hier, naar mijn mening, zijn beste prestatie ooit neer. Het verhaal is gebasseerd op waargebeurde feiten en toont ons hoe een klein Texaans stadje in de ban is van Bernie, een lokale begrafenisondernemer/weldoener. Hij is de plaatselijke held en blijft dat ook wanneer hij plots wordt verdacht van de moord op een rijke oude dame waarvoor hij klusjes deed. De enige die er alles aan wil doen om Bernie te klissen is Sheriff Danny Buck (een schitterende Matthew McConaughey), en die gaat daarvoor tot het uiterste. BERNIE is een klein, maar amusant filmpje van een groot regisseur, het is echter Black die alles naar een hoger niveau tilt. Grappig en zielig tegelijkertijd, de bevestiging dat de carrière van deze acteur meer inhoudt dan wat sommigen denken.

____________________________________________________________