eating-gilbert-grape

Laatst zag ik de fel opgehemelde prent WINTER’S BONE. Dit is een sombere film over een jong meisje (Jennifer Lawrence) dat in marginale omstandigheden leeft in de Ozarks (Missouri). Haar drugsdealende vader raakt vermist en ze trekt er alleen op uit om hem op te sporen. Laat me alvast zeggen dat ik deze film redelijk overroepen vind, maar wat me aanvankelijk aantrok was de setting. Hoewel er een donker sfeertje rond hangt, zijn de buitenscènes adembenemend en dat is deels te danken aan de natuur ginds. Zelf ben ik altijd gefascineerd geweest door films die zich in “Rural America” afspelen. Niet omdat ik op zoek ben naar mooie natuurbeelden (dan haal ik BBC’s PLANET EARTH wel boven), maar omdat ik het een interessant decor vind voor goede cinema. Dit soort films zijn op hun eigen manier vaak eerlijker dan de meeste Hollywood producties. Het biedt, genregewijs, vele mogelijkheden en stelt bekende acteurs in een ander daglicht, wat meer dan eens een Oscarnominatie opleverde. Dit zijn mijn vier favorieten.

DELIVERANCE (1972)

Beginnen doe ik met een onbetwistbare klassieker, DELIVERANCE van John Boorman (naar de novel van James Dickey). Vier stadsmannen maken een riviertocht op de (fictieve) Cahulawassee in Georgia, maar hun uitstapje wordt een levende nachtmerrie. Dit is één van de eerste films die mijn maag deed draaien. Niet perse omwille van het geweld (al is het zeker een factor die meespeelt), maar vooral door het realisme. De setting betekend in dit geval een onbekend terrein dat de personages één voor één isoleert. Onvergetelijk is de “duelling banjos”-scène, waarin één van de stadsmannen samen met een lokale, bizarre jongen een vrolijk stukje gitaar speelt. Niets dat hem doet vermoeden wat komen zal. De hoofdrollen zijn weggelegd voor legendes als Burt Reynolds, Jon Voight, Ned Beatty en Ronny Cox. Alweer opletten, trailers in de jaren ’70 deden films geen eer aan!

________________________________________________________________

WHAT’S EATING GILBERT GRAPE (1993)

WHAT’S EATING GILBERT GRAPE is Lasse Halströms meest geslaagde werk, period. Gilbert (Johnny Depp) is een jongeman met veel aan zijn hoofd. Hij staat in voor de zorg van zijn mentaal gehandicapte broertje Arnie (Leonardo DiCaprio in de rol van zijn leven), zijn obese moeder en twee zussen. Gilbert offert zich helemaal op voor zijn familie, maar wanneer Becky (Juliette Lewis) zijn leven binnenwandelt wordt het hem allemaal te veel. Het verhaal speelt zich af in Iowa, maar er werd gefilmd in de Texas steden Manor, Elgin, en Lockhart. De setting van deze film komt overeen met de rustige en simpele sfeer die de personages uitademen. De muziek van Bjorn Isfait en Alan Parker is onbeschrijfelijk en de acteerprestaties uitstekend (de goede oude tijd waarin we Depp nog zagen zonder een laag schmink). Alles bij elkaar is WHAT’S EATING GILBERT GRAPE een bescheiden, maar tijdloos meesterwerkje.

________________________________________________________________

THE STRAIGHT STORY (1999)

David Lynch’s THE STRAIGHT STORY is de vreemde eend in de bijt voor deze regisseur, maar is er ééntje die niet mag ontbreken in dit lijstje. Alvin Straight is een oude man die beslist zijn broer (waartegen hij 10 jaar lang niet meer sprak) te gaan opzoeken om een langslepende ruzie bij te leggen. De twist? Alvin heeft geen rijbewijs en zijn broer woont aan de andere kant van Iowa. Dus besluit Alvin de hele staat door te trekken op een grasmaaier. Onderweg ontmoet hij verschillende figuren die een impact hebben op hem en andersom. Acteur Richard Farnsworth (die een jaar later overleed) speelt het hoofdpersonage op zo een realistische, hartverwarmende manier, dat het onmogelijk is niet mee te leven met Alvin. Dit is het bewijs dat Lynch ook wat anders kan maken dan surrealistische mindf*ck-films. THE STRAIGHT STORY is gebasseerd op een waargebeurd verhaal en gaat in essentie over het omgaan met je eigen sterfelijkheid en met de broederband. De muziek van Lynch’s trouwe componist Angelo Badalamenti is overigens fenomenaal en maakt het plaatje compleet.

________________________________________________________________

INTO THE WILD (2007)

INTO THE WILD is waarschijnlijk mijn favoriet in dit lijstje, maar die speelt het spel niet eerlijk. In deze film wordt de natuur namelijk zelf een personage, waardoor regisseur Sean Penn wegkomt met het uitgebreid in beeld brengen van de adembenemende omgeving van Nevada tot Alaska. Emile Hirsch speelt Christopher McCandless, een jongeman die net zijn studies succesvol heeft afgerond. Zijn ouders stellen alles in het werk om hem van een mooie toekomst te voorzien, maar hij heeft andere plannen. Hij laat alles en iedereen achter en begint een reis doorheen de VS, van zuid naar noord met Alaska als einddoel. Daar wil hij in de wildernis gaan leven, want de maatschappij zoals we ze kennen is niets voor hem. Net als in THE STRAIGHT STORY leert het hoofdpersonage op zijn reis mensen kennen die zijn leven beïnvloeden, maar daar stopt de vergelijking. INTO THE WILD neemt ons mee doorheen verschillende staten en is door het jonge, roekeloze karakter van McCandless een heftigere rit dan die eerste. De rode draad doorheen deze lijst lijkt wel de knappe muziek te zijn. Ook hier is dat niet anders. In het begin van de week verkozen we hem zelfs nog tot soundtrack van de dag. Briljante film die niemand onberoerd laat.

________________________________________________________________