tim-burton-films

“Lang geleden”, toen mijn interesse in cinema uitbreidde van gewoon de films tot alles wat er bij kwam kijken, was Tim Burton één van mijn grote helden. Eind jaren ’80/begin ’90 was hij, wat mainstream cinema betreft, een buitenbeentje. De werelden die hij creëerde waren ongezien; langs de ééne kant sprookjesachtig en grappig, langs de andere duister en onvoorspelbaar. De steevaste bijdrage van Danny Elfman als muziekcomponist was net zo belangrijk en dat leverde enkele onvergetelijke films op. De laatste tien jaar zijn Burtons werken echter trieste bedoeningen. CHARLIE AND THE CHOCOLATE FACTORY was het begin van de ondergang. Sinds de massale inbreng van CGI in zijn films ben ik noodgedwongen afgehaakt. De kostuums, de decors, alles wat zijn films zo organisch en “echt” deden lijken verdween. Bovendien hebben we Johnny Depp nu wel genoeg gezien en is Burtons eens zo unieke stijl dringend aan vernieuwing toe.

Er is echter goed nieuws. Eerder deze week werd bekend gemaakt dat zijn nieuwste project, BIG EYES, met Christoph Waltz en Amy Adams, een drastische ommekeer wordt voor de regisseur. Oh laat het waar zijn. In de tussentijd kijken we nog even terug op zijn gloriemomenten. Onderaan staan de trailers van mijn vijf absolute Burton-favorieten. (Eervolle vermeldingen zijn er voor SLEEPY HOLLOW, BATMAN RETURNS en MARS ATTACKS!)

01. BEETLEJUICE (1988)

Eerlijkheid gebied me te zeggen dat ik Burtons allereerste werk PEE-WEE’S BIG ADVENTURE nooit zag. Voor ondergetekende is BEETLEJUICE dus de eerste echte Burton-film, en ééntje waar de regisseur zijn stijl vastlegde. De film zit boordevol gekke personages, de ééne al krankzinniger dan de andere. We zien hoe Alec Baldwin en Geena Davis als koppel om het leven komt bij een auto ongeluk, maar verder leeft als geesten. Wanneer een excentriek gezin hun huis koopt huurt het koppel een “bio-exorcist” met de naam Beetlejuice in om de nieuwkomers het huis uit te jagen. Michael Keaton is uitstekend als het titelpersonage, terwijl ook een piepjonge Winona Ryder haar opwachting maakt als één van de nieuwe inwoners die de geesten kan zien. Van het musical-gedeelte tot de hilarische wachtzaal voor doden en de grote zandworm, dit is old-skool Burton op zijn best.

________________________________________________________________

02.BATMAN (1989)

Een jaar later vondt Burton de BATMAN franchise opnieuw uit. Michael Keaton werd opnieuw opgetrommeld en kroop in de huid van de vleermuis, wat voor velen initieel een angstaanjagend idee was. Keaton stond voordien namelijk bekend als komisch acteur, maar is naar mijn mening prima als Bruce Wayne. De film werd een groot succes en deel twee stond twee jaar later al op het menu. Opnieuw was het Burton die regisseerde en BATMAN RETURNS was minstens even goed als deel één, maar die had Jack Nicholson als the Joker en daarmee is alles gezegd…

________________________________________________________________

03. EDWARD SCISSORHANDS (1990)

Een gotisch sprookje over een jongeman, met scharen als vingers die verliefd wordt op een meisje uit de suburbs. EDWARD SCISSORHANDS is Johnny Depps sprinkplank naar beroemdheid gebleken. Volgens velen nog steeds Burtons beste film en ik kan in principe geen reden bedenken om daar tegenin te gaan. Eveneens de laatste langspeelfilm waarin we horrorlegende Vincent Price te zien krijgen. Hij speelt Edwards vader. De score van Danny Elfman is adembenemend mooi.

________________________________________________________________

04. ED WOOD (1994)

Edward D. Wood Jr. is een legendarische filmmaker/travestiet die bioscoopschermen in de jaren ’50 besmeurde met de meest afgrijselijke films ooit gemaakt. Stellen dat deze man snel tevreden was, is een understatment. Misbaksels als GLEN OR GLENDA en PLAN 9 FROM OUTER SPACE zijn schoolvoorbeelden van hoe het niet moet. Burtons ED WOOD, met Johnny Depp, Martin Landau, Bill Murray, Sarah Jessica Parker en Patricia Arquette is een semi-authentieke verfilming van het leven van deze filmmaker. De prent is opgenomen in zwart-wit en heeft qua stijl weinig te zien met Burtons voorgaande films, maar wat is dit lachen. Allicht niet voor iedereen, maar een beetje filmfan moet dit gezien hebben. Martin Landau (als Bela Lugosi) won trouwens een Oscar voor beste bijrol. “Pull the String!”

________________________________________________________________

05. BIG FISH (2003)

Tot slot, BIG FISH. De ideale genre-mix over een vader die het verloop van zijn leven vertelt aan zijn zoon. De verhalen zijn duidelijk kleurrijker en meer overdreven dan wat er in realiteit gebeurde en zijn zoon gaat op zoek naar de waarheid. Burton schotelt ons opnieuw een hele boel vreemde personages voor, gespeeld door een topcast met namen als Ewan McGregor, Albert Finney, Jessica Lange, Billy Crudup, Danny DeVito, Helena Bonham Carter, Alison Lohman en Marion Cotillard. Voorlopig de laatste échte Burton-film, en die zit voor eeuwig in mijn hart.

________________________________________________________________